Vloerverwarming: dit zijn de voor- en nadelen!
Als je erover denkt om in je woning of bedrijfspand vloerverwarming te laten installeren, zijn er een aantal bouwtechnische punten van belang om het beste uit je vloerverwarming te halen – zoals een goede ondervloer. De voordelen van anhydriet dekvloeren zijn bijvoorbeeld dat ze direct over vloerverwarming gegoten kunnen worden en warmte erg goed geleiden, dus dit is een zeer geschikte combinatie. Op die manier kun je met vloerverwarming besparen op je stookkosten, naast het feit dat het ook nog eens heel makkelijk is in gebruik. Maar zitten er ook nadelen aan een vloerverwarming? Hier de voor- en nadelen op een rijtje!
Energiezuinig
Vloerverwarming is een energiezuinige verwarmingsoplossing. Zo kun je op https://www.solidfloors.nl/ lezen dat zij in samenwerking met partners een ‘slimme’ vloer met energiecertificering voor je kunnen installeren, die zowel voor het milieu als voor je portemonnee goed is. Vloerverwarming kan met 29 graden of minder al een gehele ruimte effectief verwarmen, terwijl traditionele radiatoren wel tot 75 graden verwarmd moeten worden om een kamer goed warm te krijgen. Daarbij verwarmt vloerverwarming ook nog eens efficiënter door de gelijkmatige verdeling in de ruimte. Doordat er met vloerverwarming minder energie gebruikt hoeft te worden, gaan je maandelijkse stookkosten omlaag.
Ruimtebesparend
Waar traditionele radiatoren waardevolle wand- en vloerruimte innemen vloerverwarming onder de vloer geïnstalleerd, waardoor je de volledige ruimte kunt benutten voor je bedrijfspand of woning. Dit maakt het plaatsen van meubels in kamers of inrichten van je kantoorpand dan ook een stuk makkelijker, omdat je simpelweg meer vrijheid hebt. Daarbij zorgt vloerverwarming voor een gelijkmatige warmteverdeling over de hele vloer, waardoor er geen koude plekken ontstaan – of juist hinder van hete radiatoren voor werknemers die bijvoorbeeld een werkplek dichtbij een radiator hebben.
Installatiekosten
Een nadeel van vloerverwarming kan de aanschafprijs zijn, omdat de initiële kosten voor de installatie relatief hoog liggen. Je zult een aanzienlijke investering moeten doen voor het materiaal en het installeren, wat vaak duurder uitvalt dan traditionele verwarmingssystemen. Bedenk wel dat deze kosten eenmalig zijn en de energiekosten die je uiteindelijk bespaart elke maand terug zullen komen. Maak hier dan ook een goede berekening van, zodat je deze kosten tegen elkaar af kunt zetten en een goede inschatting kunt maken van het volledige kostenplaatje.
Tragere reactiesnelheid
Een ander nadeel van vloerverwarming kan zijn dat het een wat tragere reactie heeft op temperatuurveranderingen. Door de geleidelijke warmteverspreiding over de vloer, kan het namelijk zijn dat het langer duurt voordat de gewenste temperatuur bereikt is in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen, zoals kleine en snel opwarmende radiatoren. Dit kun je bijvoorbeeld merken in situaties waar snel opwarmen gewenst is, bijvoorbeeld als je een koude ruimte binnenstapt of bij plotselinge temperatuurveranderingen. Kortom, als je je verdiept in de voor- en nadelen van vloerverwarming, kun je vast een goede inschatting maken of het iets voor jou is. Laat je dan ook goed informeren door een vloerenspecialist of installateur over de mogelijkheden van vloerverwarming in jouw woning of bedrijfspand.