Ga je een huis kopen? Let goed op het energielabel

Ga je een huis kopen? Let goed op het energielabel

Heb je op Funda een prachtig huis te koop zien staan? Heb je van de verkopende makelaar een rondleiding in de woning gekregen? En ben je tot over jouw oren verliefd op het huis geworden? Dan is het de hoogste tijd om een bod uit te gaan brengen. Wordt het bod geaccepteerd? Van harte gefeliciteerd.

 

Voordat het zover is, moet je wel goed naar enkele aspecten kijken. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Daarnaast is het ook aan te raden om goed navraag te doen over het energielabel.

 

Moet aangevraagd worden

De verkoper van een huis moet verplicht een energielabel aanvragen. Waarom? Omdat dit label verplicht opgenomen moet worden in de koopovereenkomst. Als dit label ontbreekt, is het gewoonweg niet mogelijk om een woning te (ver)kopen.

 

Energieverbruik

Het energielabel geeft jou – als koper van een woning – ook veel duidelijkheid. Zo krijg je veel duidelijkheid over het te verwachten energieverbruik. Heeft een woning bijvoorbeeld energielabel B? Dan weet je dat je meer geld aan jouw energierekening kwijt gaat zijn in vergelijking tot een huis met energielabel A.

 

Toekomstige kosten

Is het energielabel van de woning niet al te denderend? Dan weet je dat je de komende periode ook voor (extra) kosten komt te staan. Zo wil je mogelijk na verloop van tijd de woning beter isoleren, zodat het energieverbruik flink gaat dalen. Dit brengt uiteraard wel de nodige kosten met zich mee.

 

Heeft de woning bij aankoop al het energielabel A++++? Dan hoef je niet bang te zijn voor dergelijke kosten. In dat geval weet je namelijk al dat de woning bijzonder duurzaam is.

 

Let wel goed op: een energielabel is 10 jaar geldig. Mogelijk moet je dus over 10 jaar – als je jouw woning weer wilt verkopen – een nieuw energielabel aanvragen.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *