Je woning isoleren: wat levert het op?

Je woning isoleren: wat levert het op?

Het isoleren van je woning kent meerdere voordelen. Zo zorgt het voor minder geluidsoverlast, kun je de woning energiezuiniger maken en kan het je tot slot geld besparen en zelfs rendement opleveren. Je kan je woning op verschillende manieren isoleren. Zo heb je spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en glasisolatie. Allen zijn zeker de moeite waard. We lichten ze hieronder kort toe.

Het isoleren van je dak
Een groot voordeel van dakisolatie, is dat het vrijwel weinig werk kost en het je wel een lage energierekening oplevert. Daarnaast biedt dakisolatie een zeker comfort. Het houdt warmte binnen tijdens de koude winterdagen, maar tijden zomerse hitte kan het ook juist de warmte buiten houden. Een slim moment om je dak te isoleren is tijdens een renovatie of verbouwing. Wanneer je een nieuwe woning koopt, kan een aankoopmakelaar ook aansturen op zo’n soort verbouwing om je huis op deze manier energiezuiniger te maken.

Gevel/spouwmuurisolatie
Geïsoleerde gevels voelen minder koud aan en zorgen voor een hoog wooncomfort en een lage energierekening. Een makkelijke manier om je gevel te isoleren is spouwmuurisolatie. Een spouw is de ruimte tussen een binnen- en een buitenmuur, die je kunt laten opvullen met isolatiemateriaal. Dat gebeurt via kleine gaten in de voegen van de buitengevel, die later weer netjes dichtgemaakt worden. Laat dit wel door een vakkundig isolatiebedrijf doen. Vaak duurt het maar een halve tot een hele dag en je hoeft zelf niets voor te bereiden. Wel moet je na afloop wellicht je ramen wassen, omdat er buiten wat stof loskomt.

Vloerisolatie
Nieuwe woningen worden vaak met een goede vloerisolatie gebouwd. Dit zorgt voor warme voeten, minder tocht en daarnaast een besparing op de energielasten. Woningen voor 1992 beschikken niet altijd over vloerisolatie. Wanneer je van plan bent je woning te verkopen, kan het door een makelaar aangeraden worden om dit vooralsnog te doen. Hier kun je niet alleen zelf mee besparen, maar kan ook voordelig zijn voor de verkoop van je woning.

Als je een kruipruimte hebt van minstens 35 centimeter hoog, wordt op de bodem folie gelegd. Het isolatiemateriaal wordt aan de onderkant van de vloer vastgemaakt. Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter, dan kun je de bodem isoleren. In nog geen halve dag is de klus geklaard.

Glasisolatie
Tot slot, kun je er voor kiezen om isoleren glas in je woning te plaatsen. Dit houdt niet alleen tocht en kou weg bij de ramen, het zorgt ook voor minder geluidsoverlast. Naast dubbelglas is er tegenwoordig ook triple glas met drie isolatielagen. Om te voorkomen dat het glas gaat lekken, kun je de glasisolatie het beste door professionals laten installeren.

Reacties zijn gesloten.