Pelletketel met centrale vloerverwarming
Condensatieketels zijn een van de meest efficiënte systemen voor het opwekken van warmte voor verwarmings- en airconditioningsystemen. Want met deze pelletketels met centrale vloerverwarming bereiken we grote besparingen en een hoog energierendement. Maar er zijn nog steeds enkele kwesties die we moeten begrijpen om het meeste uit dit systeem te halen.
Welk systeem biedt de beste prestaties voor condensatieketels?
Om het fenomeen van condensatie te hebben, is het noodzakelijk dat de temperatuur van de verbrandingsgassen zo laag mogelijk is. Wij bereiken het maximale rendement als onze ketel werkt met een lage temperatuurverwarmingssysteem.
Maar waarom de lage temperatuur?
De verwarmingssystemen bestaan uit een systeem van buizen waardoor warm water circuleert naar de eindpunten, van waaruit de warmte in het milieu terechtkomt. Dit water, keert terug naar de ketel, verwarmt opnieuw en herhaalt de cyclus.
Systemen die werken met waterretourtemperaturen lager dan 40ºC en met water uitgangstemperaturen bij 50/55ºC worden beschouwd als lage temperatuur verwarmingssystemen.
Hoe lager de temperatuur die nodig is om het water te verwarmen, hoe lager de temperatuur die de verbrandingsgassen bereiken, wat betekent dat het condensatieproces gebruik maakt van de latente warmte van de toestandsverandering van de verbrandingsgassen, wat het rendement van de ketel verhoogt!
In een lage temperatuurverwarmingssysteem zal de ketel het grootste deel van de tijd waarin hij werkt condenseren, waardoor het rendement van de ketel veel efficiënter wordt.
In lage temperatuur verwarmingssystemen vinden we de volgende methoden:
– Vloerverwarming;
– Lage temperatuur radiatoren;
– Ventilatorverwarmings-/koelsystemen met lage temperatuur.
Condensatieketels in constante werking met lage temperatuursystemen garanderen een energiebesparing van ongeveer 30% ten opzichte van een traditionele ketel!
Wat gebeurt er als ik een verwarmingssysteem met traditionele radiatoren heb?
De condensatieketels hebben een temperatuurregelingssysteem dat zich aan alle verwarmingsbehoeften aanpast.
Door het moduleren van de warmteproductie en het verlagen van het vermogen, kunnen ze werken met deelbelastingen, waarbij ze op bepaalde momenten gebruik kunnen maken van het fenomeen rookcondensatie.
De condensatieketels werken perfect in installaties met traditionele radiatoren, waardoor ook energiebesparingen worden gerealiseerd.
Daarom bereiken we onder gelijke voorwaarden een beter seizoen rendement met een condensatieketel dan met een traditionele ketel, wat zich vertaalt in energiebesparing.
Wat is de aanbevolen brandstof voor condensatieketels?
Momenteel worden de condensatieketels gecommercialiseerd met de volgende brandstoffen:
– Aardgas;
– Propaangas;
– Diesel;
– Biomassa (pellets);
De condensatieketels zijn ontworpen om te werken met brandstoffen met een laag zwavelgehalte, zoals aardgas en propaangas. De keuze van de brandstof zal dus worden bepaald door de mogelijkheden van de leverancier in het gebied.
De technologie heeft het ook mogelijk gemaakt om dieselketels te produceren (meer vervuilend en met meer zwavelgehalte), en vandaag de dag zijn er zelfs ketels met biomassabrandstof (pellets) die dezelfde opbrengst hebben als aardgasketels en met hetzelfde gebruik van waterdampcondensatie van verbrandingsproducten!
Zijn condensatieketels een goede keuze?
Dit is misschien wel de belangrijkste vraag voor wie op zoek is naar een verwarmingssysteem. Zowel voor airconditioning als verwarming.
Condensatieketels kunnen warmte produceren en zijn een uitstekende keuze omdat ze dat doen:
– Grote energiebesparing
– Zorgt voor een hoog comfort
– Bescherming van het milieu (lage zwaveluitstoot)
– Verminderen van de koolstofuitstoot in de atmosfeer
Bron: vrijesectorwonen.nl