Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Het wordt stilaan weer winter. Dan wordt het logisch gezien ook weer kouder. Wanneer het buiten zo koud is, dan zijn een van de eerste ledematen die het ook koud krijgen, je voeten. Er is niets gezelliger dan in de winter te kunnen genieten van een warme omgeving. En hoe kun je dat beter doen dan in een woning met vloeren voor vloerverwarming? Maar welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Welke vloeren kan je nu eigenlijk gebruiken wanneer je vloerverwarming wilt?
Wanneer je vloerverwarming bij je thuis wilt installeren, dan is het belangrijk dat de warmte die in de vloer gaat, zoveel mogelijk kan afgegeven worden aan de ruimte erboven. Dit klinkt heel logisch natuurlijk. Maar toch is het zo dat sommige soorten vloerbedekking een te grote werking hebben op isolerend vlak, waardoor niet alle soorten vloerbedekking geschikt zijn om te combineren met vloerverwarming. Volgende vormen van vloerbedekking zijn bijvoorbeeld wel geschikt om te combineren met vloerverwarming:

  • Betonvloeren en vloeren van natuursteen: zij hebben immers een lage warmteweerstand. De warmte wordt goed opgenomen door de vloer en kan gemakkelijk naar de ruimte erboven weg. Dit maakt het een ideale keuze voor vloerverwarming.
  • Laminaat: het is een beetje een uitzondering in de lijst. In het algemeen is dit niet de meest geschikte vorm voor vloerverwarming, maar het is zeker mogelijk wanneer je een modern systeem bij je thuis hebt van lage temperatuurverwarming. Wat betekent dit concreet? Dat de warmte zich heel geleidelijk verspreidt bij je thuis. Wel is het dan belangrijk dat je ondervloer geschikt moet zijn voor vloerverwarming.
  • Gietvloeren: alle gietvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming, behalve de epoxy gietvloer.
  • Houten vloeren, bijvoorbeeld parket: dit zijn niet de soort vloeren die ideaal zijn voor een combinatie met vloerverwarming, maar toch is het niet onmogelijk. Waarom is het niet ideaal? Omdat hout een goede isolator is en anderzijds zorgen extremere temperaturen ervoor dat het houd kan krimpen of net uitzetten, iets wat je echt wilt vermijden natuurlijk. Maar het is niet onmogelijk, net zoals bij de laminaat, wanneer je thuis een lage temperatuurverwarming hebt. Bovendien mag je het hout dan niet afwerken met lak. Anderzijds mag je ook geen kleden op het hout leggen.
  • Tapijt: tapijt is ook een uitzondering. Waarom? De meeste tapijtsoorten isoleren immers te goed, waardoor de warmte in de vloer slechter kan worden afgegeven. Toch kan ook vloerverwarming soms wel in combinatie met tapijt, namelijk bij de dunnere tapijtsoorten. Vaak staat dit ook vermeld op de tapijtsoorten zelf wanneer het geschikt is om te combineren met vloerverwarming.

Bron: designlife.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *